Het leven bestaat uit verhalen;
grote, kleine, bijzonder, mooie en lelijke….

Deze verhalen dragen we met ons mee, we stoppen ze als het ware in laatjes. Soms is een gebeurtenis zo indrukwekkend of is er een opeenstapeling aan nare gebeurtenissen, dat het niet meer in een laatje past en deze uitpuilt.

Het kind reageert bang, boos of verdrietig en kan niet meer blij zijn. Op meerdere vlakken stagneert de ontwikkeling. Slapen is bijvoorbeeld een probleem of het kind komt niet tot leren. Het is tijd om de overvolle laatjes te legen en meer ruimte te maken voor mooie en positieve ervaringen. Tijd om het kind weer te laten stralen. Spelen helpt kinderen daarbij!

Er kan worden geoefend met dingen die lastig zijn, gevoelens krijgen de ruimte en er wordt ontdekt en ervaren hoe je moeilijke hobbels kunt overwinnen. Tijdens speltherapie leert het kind (weer) de regie te nemen. Alle elementen krijgen de ruimte in het land van de magische verhalen. Het land waar de tijd even stil staat en waarin het kind even alles kan vergeten.

 

Wat is speltherapie?

Volwassenen praten over wat hen bezig houdt, kinderen spelen. Spelen wordt daarom in de therapie gebruikt als communicatiemiddel tussen kind en therapeut. Op deze manier vertelt een kind onbewust wat er in hem omgaat, wat de wensen en verlangens zijn en waar hij of zij bang voor is. Speltherapie is een vorm van psychotherapie voor kinderen van 4 t/m 12 jaar.

Door spelen leert een kind zich te uiten, nare te verwerken of anders om te gaan met situaties. Het kind ontdekt zijn eigen kracht en kwaliteiten. Er wordt weer gelachen, problemen verdwijnen of worden weer hanteerbaar.

 

Wanneer speltherapie?

Als ouders weet je vaak zelf wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit en wanneer de ontwikkeling van het kind stagneert.Bij de Gouden Poort zien we kinderen die:

  • vaak verdrietig, boos, onzeker of (faal-)angstig zijn;
  • een verlieservaring hebben gehad en deze moeilijk lijkt te verwerken; na bijv. een echtscheiding, een ziekte, overlijden van een dierbaar iemand, een verhuizing of een verandering van school;
  • regelmatig worden geplaagd en gepest of zelf veelvuldig pesten;
  • extreem verlegen zijn, niet durven praten buiten de thuissituatie, niet alleen durven zijn, slecht slapen of weer onzindelijk worden.

 

 

Speel, beleef, verwonder…

 

Speltherapiepraktijk De Gouden Poort

Carla Regter

Wilhelminalaan 1, Purmerend

06-23214483

carla@speltherapiepraktijkdegoudenpoort.nl

 

Ja, neem contact met mij op

10 + 10 =

Pin It on Pinterest